Ogrevanje s toplotno črpalko

Ogrevanje predstavlja enega večjih stroškov vsakega gospodinjstva in cene najpogosteje uporabljanih energentov kot sta plin in nafta so nestabilne ter kar velik zalogaj za vsako denarnico. Ljudje si zato vse bolj množično prizadevajo za uporabo novih, ugodnejših in zanesljivejših virov za ogrevanje in eden od njih je ogrevanje s toplotno črpalko. Toplotna črpalka za svoje delovanje koristi neomejene količine obnovljivih virov sončne energije, shranjene v vodi, zemlji ali zraku. Pri tem ne onesnažuje narave, saj kar 75 % energije za ogrevanje pridobi iz okolja, le majhen odstotek pa s pomočjo električne energije. Toplotna črpalka je danes tako vse bolj razširjen medij za ogrevanje, saj je z njo mogoče ogrevati in hladiti bivalne prostore ter ogrevati sanitarno vodo.

ogrevanje s toplotno črpalko

Želite pripravljeno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Zakaj se odločiti za ogrevanje s toplotno črpalko?

Toplotna črpalka tri četrtine energije za delovanje pridobi iz obnovljivih, popolnoma brezplačnih virov energije, kar pomeni, da vam zanje ne bo potrebno odšteti niti centa. Le za manjši delež ogrevanja je potrebna električna energija, zato je to način ogrevanja, ki je med najprijaznejšimi za vašo denarnico. Nekoliko višja začetna investicija v črpalko se povrne že v nekaj letih, zato je to dolgoročno optimalen način ogrevanja. Ogrevalna sezona traja namreč več kot pol leta in samo pomislite na ves prihranek, ki ga boste dosegli, če se odločite za ogrevanje s toplotno črpalko. Poleg prihranka pri energentu lahko prihranite tudi pri samem nakupu toplotne črpalke, saj je za vas na voljo sofinanciranje Eko sklada, ki pokrije kar do 50 % naložbe v prizadevanju za bolj zeleno prihodnost.

Različne vrste toplotnih črpalk omogočajo izkoriščanje različnih virov energije glede na to, kateri v okolici vašega doma ponuja največji možni izkoristek – je to okoliška reka, jezero oz. podtalnica, morda je najboljša možnost toplota zemlje, ali pa se odločite za najpogostejšo možnost – izkoriščanje energije, skladiščene v okoliškem zraku. Pri izbiri je pomembno upoštevati potrebe objekta po ogrevanju, zahtevnost terena – npr. toplotne črpalke zemlja-voda zahtevajo več prostora za vgradnjo – in še druge faktorje, v vsakem primeru pa boste zagotovo našli toplotno črpalko za ogrevanje, ki bo ustrezala vašim potrebam. Gre namreč za izjemno energetsko učinkovite naprave, ki toploto le premeščajo iz enega medija v drugega in pri tem porabijo minimalno količino električne energije.

Ogrevanje s toplotno črpalko poteka z izkoriščanjem naravnih, obnovljivih in okolju prijaznih virov energije. Gre za premeščanje energije, pri čemer ne pride do izgorevanja kot npr. pri kurjenju z drvmi in posledično izpustov škodljivih plinov in drugih emisij v ozračje. Porablja se le sončna energija, ki je uskladiščena v okolju, pri proizvodnji elektrike pa nastane zanemarljiva količina izpustov. S toplotno črpalko tako tudi sami prispevate k čistejšemu ozračju in k povečani kakovosti bivanja ter izkažete svojo ekološko ozaveščenost.

Še ena prednost, ki jo prinaša ogrevanje s toplotno črpalko, je dolga življenjska doba naprave, ki ne zahteva visokih stroškov vzdrževanja. Potrebno je opraviti le redne letne servise, s čimer se zagotovi njeno varčno in učinkovito delovanje. Tudi v primeru izrednih servisov ti ne prinašajo višjih stroškov, saj so toplotne črpalke visoko razvite tehnološke naprave, ki ob pravilnem ravnanju zagotavljajo življenjsko dobo več desetletij.

Ogrevanje s toplotno črpalko za vzpostavitev ne potrebuje posebnega prostora kot je kurilnica, saj se toplotna črpalka enostavno namesti v klet, shrambo ali v drug za to namenjen kotiček. Dodatno načrtovanje pri vgradnji ali prenavljanju ogrevalnega sistema tako ni potrebno, prav tako lahko pozabite na dodatne gradbene posege, ki bi podražili celotno investicijo. Pri svojem delovanju je toplotna črpalka popolnoma nemoteča, saj ne povzroča veliko hrupa, prav tako nimate dodatnih skrbi s prostorom za shranjevanje energenta.

Ogrevanje s toplotno črpalko je enostavno in nezahtevno, saj je potrebno parametre za delovanje nastaviti samo ob zagonu črpalke, nato pa lahko uravnavanje temperature v objektu opravljate z enim samim gumbom. Celotno delovanje toplotne črpalke je nadzorovano preko posebnega upravljalca, ki ga imate zaradi napredka tehnologije dandaes zmeraj na dosegu roke na aplikacijah pametnih naprav. Tako lahko primerno temperaturo prostorov zagotovite že nekaj ur pred prihodom v stanovanje in brezskrbno uživate v udobju, ki ga ponuja ogrevanje s toplotno črpalko. Ob tem je poskrbljeno tudi za varnost ogrevanja, saj nimate opravka z nevarnimi snovmi kot je kurilno olje, pozabite pa lahko tudi na skrbi, povezane s puščanjem zemeljskega plina ali z iskrenjem vročega ognja v peči na drva.

toplotne crpalke

Toplotne črpalke so ogrevalne naprave prihodnosti, česar se dobro zavedajo tudi v podjetju Emundia, kjer lahko izbirate med bogato paleto toplotnih črpalk če obnavljate ali na novo vzpostavljate ogrevalni sistem vašega doma. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za svetovanje ob nakupu, dostavo, montažo in nudenje servisov in druge pomoči, če se odločite za ogrevanje s toplotno črpalko. Nudijo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno toplotnih črpalk, zato še danes oddajte povpraševanje, saj je nakup toplotne črpalke v podjetju Emundia pametna naložba, ki se vam bo obrestovala desetletja.