Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo – Kaj morate vedeti pred nakupom?

Ko se odločamo za nakup novega kosa stanovanjske opreme, je dobro, da se nakupa lotimo oboroženi z vsemi potrebnimi informacijami. Nakupa toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode ne gre jemati prav zlahka, saj vas nakup napačne ali neprimerne črpalke lahko stane precej živcev, časa in denarja. Predstavljam vam nekaj stvari, na katere morate biti pozorni pri izbiri primerne toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode oziroma pri odločanju, ali je toplotna črpalka za sanitarno vodo sploh prava izbira za vas in vaš dom.

Toplotne črpalke so v večini namenjene ogrevanju prostorov, na tržišču pa so na voljo tudi toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode. Toplotna črpalka za sanitarno vodo, tako kot »običajne« toplotne črpalke za ogrevanje prostorov, deluje tako, da izmenjuje toplotno energijo med dvema elementoma različne temperature. Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode delujejo po principu zrak – voda. To pa pomeni, da se med omenjenima elementoma, torej vodo in zrakom, ob pravilnem delovanju toplotne črpalke dodaja energetska izmenjava. Ko zrak predaja svojo toploto vodi, se s tem ohlaja. Toplo vodo lahko potem uporabljamo pri tuširanju in podobnih opravilih, ohlajen zrak, ki je predal svojo toplotno energijo, pa nam seveda pride prav pri ohlajanju prostorov – najpogosteje se uporablja za hlajenje kleti, v kateri imamo spravljeno ozimnico.

toplotna crpalka za sanitarno vodo

Želite pripravljeno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

V spletni trgovini eMundia so vam na voljo za nakup tako toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode, ki imajo že vgrajen bojler, kot tudi črpalke, ki bojlerja nimajo. Prvo se vam najbolj splača kupiti, če jo boste namestili v nov objekt, kjer bojlerja še ni ali pa ga nameravate že tako ali tako zamenjati. Če pa imate v kopalnici bojler, z delovanjem katerega ste še vedno zadovoljni in ga zatorej ne želite zamenjati, potem izberite toplotno črpalko za sanitarno vodo brez bojlerja – na  takšno lahko namreč priklopite obstoječi bojler.

Ena izmed ne ravno pozitivnih lastnosti toplotnih črpalk za sanitarno vodo je, da ne delujejo pri vseh temperaturah. Črpalke, ki so na voljo v trgovini eMundia, imajo običajno delovno območje med minus sedem oziroma minus deset stopinj Celzija in 35 stopinj Celzija (temperatura zraka). Načeloma se pri nas sicer temperature ne spuščajo pod minus deset in ne dvigajo nad 35, vendar, če živite v okolju, kjer se to redno dogaja, velja razmisliti, ali je toplotna črpalka za sanitarno vodo sploh pravi ogrevalni sistem za vas. Toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode sicer lahko priklopite na dodaten vir energije, vendar to za seboj potegne še nekaj dodatnega dela.

Še nekaj morate vedeti, ko kupujete toplotno črpalko za sanitarno vodo. Vsaka toplotna črpalka za sanitarno vodo ima svoj COP. COP, ki je kratica za »coeficient of performance«, je grelno število, ki nam pove, koliko toplote bo vaša toplotna črpalka za sanitarno vodo proizvedla glede na to, koliko električne energije bo porabila. Višji kot je koeficient učinkovitosti, boljši je izkoristek energije pri proizvodnji toplote in manj električne energije črpalka porabi.

Pri nakupu toplotnih črpalk za sanitarno vodo in drugih gospodinjskih naprav si seveda želimo čim večjih prihrankov in izbira toplotne črpalke s čim višjim »coeficient of performance« vam bo prav gotovo pomagala pri tem. Ni pa to vse, na kar morate biti pozorni. Pomembno je tudi, da namesto črpalke, ki je na voljo po najnižji ceni, izberete najbolj kakovostno. Kvalitetna toplotna črpalka za sanitarno vodo vam bo zdržala tudi do dvajset let, nizkocenovni izdelki pa so pogosto slabše kakovosti in se lahko prej pokvarijo – s tem ste na kratki rok seveda prihranili, na dolgi rok pa prav nič, saj boste morali črpalko pogosteje popravljati ali jo celo menjati. Zato je najbolje, da že v startu izberete najkakovostnejšo toplotno črpalko za sanitarno vodo, kar vam jo omogoča vaš budžet.

Seveda tudi v primeru nakupa najboljše in najkakovostnejše toplotne črpalke na tržišču ne pozabite na redno in pravilno vzdrževanje, saj lahko na tak način življenjsko dobo vaše črpalke konkretno podaljšate. Pod pravilno vzdrževanje pa seveda spada izbira dobrega serviserja.


Toplotna črpalka za sanitarno vodo je odlična izbira za ogrevanje sanitarne vode, saj predstavlja cenovno zelo ugoden način ogrevanja, poleg tega pa je nekoliko bolj prijazna tudi do okolja, saj večino toplote, ki jo potrebuje za svoje delovanje, zajema iz neposredne okolice. A še tako dobra toplotna črpalka za sanitarno vodo vam bo služila le, če boste izbrali takšno, ki bo ustrezna za vaš prostor in potrebe. Če se boste dodobra informirali, si boste lahko kupili toplotno črpalko za sanitarno vodo, ki bo ustrezala vsem vašim pogojem in zahtevam. Zato pred nakupom dobro preučite zgornji zapis, potem pa se odpravite na virtualni pohod po trgovini eMundia in si izberite pravo toplotno črpalko za sanitarno vodo za vas.