Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda je prava izbira za vaš dom

V zadnjem desetletju je povpraševanje po ogrevanju doma z alternativnimi viri energije postalo vse pogostejše. Ogrevanje z alternativnimi viri energije je namreč prijazno tako okolju, kot tudi vaši denarnici. Eden izmed zelo pogostih načinov ogrevanja domov z alternativnimi viri energije je tudi toplotna črpalka zrak voda.

Kaj je toplotna črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka zrak voda je način ogrevanja doma in sanitarne vode s pomočjo alternativnih virov energije, ki za svoje delovanje porabi zelo malo električne energije. Deluje tako, da toplotno energijo iz zraka pretvori v energijo, ki služi za ogrevanje vašega doma in sanitarne vode.

Gre za zmogljivo toplotno črpalko, ki lahko ogreva vaš dom brez drugih energentov kot sta nafta in plin, zato je okolju in vašemu žepu prijazna črpalka. Ogrevanje prostorov s pomočjo toplotne črpalke zrak voda pa poteka na popolnoma enak način, kakor pri ogrevanju z ostalimi energenti – preko radiatorjev, talnega gretja ali kombinacije obeh. Črpalka je lahko tudi nadomestilo za električni boljler, ki ga uporabljate za ogrevanje sanitarne vode. Poleg ogrevanja, pa toplotna črpalka omogoča tudi hlajenje prostora, v katerega izpihuje hladen zrak. Uporabniki se po navadi odločijo za hlajenje kleti, saj si tako zagotovijo, da bo ozimnica skozi vse leto shranjena na primerno nizki temperaturi.

toplotna crpalka zrak voda

Želite pripravljeno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Eno izmed pomembnejših vprašanj pri izbiri ogrevalnega sistema je zagotovo izkoristek energije. Toplotna črpalka zrak voda za svoje delovanje izkorišča predvsem energijo toplote, ki se pretvori iz zraka in nekaj malega električne energije.  V primerjavi s kurjenjem na fosilna goriva toplotna črpalka zrak voda porabi kar 75 % manj električne energije.Toplotna črpalka zrak voda je okolju in žepu prijazna investicija, ki vam lahko služi kot ogrevalni sistem za celo hišo ali pa le za ogrevanje sanitarne vode.  Z investicijo v toplotno črpalko zrak voda tako zagotovo ne boste zgrešili, le veliko prihranili, tako denarja, kot tudi skrbi.

Še zadnji, a ne tako zanemarljiv argument za nakup toplotne črpalke, pa je prostor. Toplotna črpalka zrak voda namreč ne zavzame veliko prostora, in je mnogokrat skrita očem stanovalcem in njihovim obiskovalcem. Ker energijo za svoje delovanje črpa od zunaj, ne potrebuje prostora za rezervoar, ki bi shranjeval vire ogrevanja. Tako je tovrstna črpalka primerna tudi za manjše objekte, ki jim prihranek prostora veliko pomeni.

Toplotna črpalka zrak voda je popolnoma neodvisna od fosilnih goriv, zato gre pri tovrstni toplotni črpalki za popolnoma ekološki način ogrevanja vašega doma. Ker črpalka za svoje delovanje ne potrebuje fosilnih goriv, ne pride do procesa izgorevanja, zato ima delovanje črpalke ničen ogljični odtis. Poleg tega pri delovanju črpalke nastane do 60 % manj škodljivih toplogrednih plinov kot pri gorenju navadnih peči. Da je toplotna črpalka zrak voda prijazna do okolja pa se lahko obrestuje tudi vam in na le okolju. Ker v procesu pretvarjanja toplote ne poteka izgorevanje, s tem izničite prisotnost človeku nevarnega ogljikovega monoksida v vaši hiši. To pomeni, da je nemogoče, da bi zaradi kakšne napake ogljikov monoksid izhajal iz sistema, saj v njem sploh ni prisoten. Ravno tako pa z uporabo toplotne črpalke zrak voda izničite možnost eksplozije, saj v sistemu ni prisotnih vnetljivih goriv, ki bi eksplozijo lahko povzročila.

Res je, da je začetna investicija nakupa in montaže toplotne črpalke zrak voda nekoliko višja, vendar se vam začetni vložek hitro obrestuje. Kot smo že prej omenili, toplotna črpalka zrak voda za svoje delovanje porabi kar 75 % manj električne energije, kot jo za svoje delovanje porabijo peči na fosilna goriva. Poleg tega za delovanje toplotne črpalke ne potrebujete kupovati nobenega energenta, saj je zrak zastonj. To pomeni, da privarčujete tudi pri letnem nakupu zaloge fosilnih goriv za ogrevanje.

Prihranite pa lahko tudi s pomočjo subvencij, ki jih lahko uveljavljate pred začetkom investicije za toplotno črpalko zrak voda. Subvencije omogoča država preko Eko sklada, saj želi spodbujati ogrevanje hiš z obnovljivimi viri energije, hkrati pa povečati energetsko učinkovitost stavb. Toplotna črpalka zrak voda spada v subvencije Eko sklada zato, ker za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, s katerimi se zmanjšuje čezmerna onesnaženost zraka z delci PM10. Marsikdo ne ve, da je subvencijo mogoče pridobiti tako na novogradnjah, kot tudi na starejših hišah, ki želijo zamenjati način ogrevanja.

Če se odločate za menjavo načina ogrevanja in boste investirali v toplotno črpalko zrak voda, se vam vsekakor splača uveljavljati subvencijo, saj le-ta krije kar do 20 % začetne investicije, kar je že kar velik prihranek. Če z uveljavljanjem subvencij še nimate izkušenj, nikar ne skrbite. Pri tem vam lahko pomaga podjetje, ki ste ga izbrali za nakup toplotne črpalke. Čeprav vas je na začetku morda skrbela investicija v toplotno črpalko zrak voda, zdaj vidite, da če seštejete prihranek električne energije, nakupa fosilnih goriv in še do 20 % vredno subvencijo začetne investicije, je prihranek res velik.